Агрегатор новин Заліщик в Інтернеті

Окрасимо місто гуртом!

Ця проблема постає на порядку денному щорічної весни.

Однак говорити про це ми навчилися, а робимо для того хоча б мінімум, щоб наша місцина була чистою – дуже мало.

Кожен бажає насолоджуватися красою, навколишнім порядком, чистотою і охайністю. Однак, починаючи із власного подвір’я, вулиці, мікрорайону не прагнемо зробити для того, щоб це замилування супроводжувало нас завжди. Здається, і цьогоріч нарада з проблем благоустрою при міському голові зумовлена тим, що грядуть Великодні свята. І вичистити місто – це й духовна потреба, і моральна, і людська.

«Приємно відзначити, що не тільки представники влади, трудові колективи обговорюють нині цю проблему, а й члени молодіжних організацій, - зауважив міський голова Володимир Бенев’ят. – Молоді високосвідомі люди ставлять перед нами принципові питання і хочуть, щоб ми спільно їх вирішували. Це члени громадської організації «Півострів змін» - ініціативна молодь міста, яка вже має свій статут, програму і переконання, що для змін на краще потрібно «перезавантажувати свідомість громадян і запрограмувати її на дотримання чистоти. Можливо, оцей юначий максималізм до певної міри змінить ставлення багатьох людей до навколишнього світу», - зазначив Володимир Станіславович.

На світлині Ігоря ІВАНСЬКОГО: учасники наради з благоустрою.

«ПРИЄДНАЙТЕСЬ
ДО НАШОЇ АКЦІЇ»

Закликав на цій зустрічі член громадської організації Сергій Гаврилюк. А поруч з ним були присутні Роман Білокінський та Андрій Коцюбійчук – це, так би мовити, ядро молодіжної екологічної організації.

«Ми запрошуємо до співпраці з нами і сприяти проведенню роз’яснювальної роботи серед людей, допомогти з пошуком партнерів. Та найголовніше – залучити якомога більше небайдужих до прибирання засмічених територій. Зміни здійснюються завдяки власному прикладу – від людини до людини.

Хто хоч раз прибирав парк від сміття, вже ніколи не кине навіть недопалок повз урну. Як діють активісти руху «Зробимо Заліщики чистими, що змінять вони, крім прибирання сміття? Працюємо, щоб законодавчо стимулювати міліціонерів, котрі б штрафували за невпорядкованість вулиці, подвір’я, шукаємо підприємства, які безпечним для довкілля чином утилізують батарейки і плануємо поширювати цю інформацію; впроваджуємо роздільний збір відходів у себе вдома і привчаємо до цього друзів; робимо зауваження тим, хто смітить. Наша ввічливість сприяє порозумінню.

На день довкілля в Заліщиках передбачається, що вийде понад 300 молодих людей, які будуть залучені до благоустрою з метою очистити рідну землю від сміття. Хоча не тільки молодь міста повинна вийти, а й доросле населення, бо, власне, воно є прикладом для нас», - розмірковував С.Гаврилюк.

КРЕДО ДЕПУТАТА – ЗБУДИТИ ГРОМАДУ

Присутні на нараді схвально зустріли такий свого роду волонтерський рух, їхні бажання. Заступники директорів навчальних закладів навіть запропонували запрошувати молодих людей в учнівські колективи для проведення агітаційних виховних бесід.

Володимир Бенев’ят запропонував підготувати екологічну сторінку з усіма нашими негараздами, зафіксованими на фотосвітлинах, а заступник директора гімназії Зоряна Копичинська висловила дещо іншу ідею вирішення цієї проблеми.

«А чи не краще організувати вуличний обхід з депутатами і активістами громадської організації по виборчих округах? І здійснювати таким чином психологічний тиск на нерадивих людей. Треба – даруйте за слово – втовкмачувати мешканцям, що навколо нас має бути чисто».

Ця пропозиція має резон в тому, щоб нею скористатися. Тому міському голові залишалося прийняти її до уваги і мобілізувати депутатський корпус міста – а це 32 депутати – спільно із студентами, активістами екологічної організації пройтися по всіх вулицях, поспілкуватися із господарськими людьми і з нерадивими та байдужими. Іншими словами – збудити громаду і закликати до роботи, до наведення порядку.

Кожен присутній абсолютно погоджувався, що аналогів такої комунальної безгосподарності, яка прижилася роками в Заліщиках, ніде довкола немає. Люди викидають сміття де завгодно і в будь-який період часу.

«Сьогодні не є проблемою зібрати сміття, а вивезти його і привчити людей, особливо дітей – до культури хоча б елементарної: не кидати папірців, не ламати насадження в парках, не залишати після себе на галявинах пластиковий посуд, різні недоїдки, - зауважив директор комунального підприємства «Заліщицьке туристичне бюро», депутат райради Віктор Кучер, якому віддано в оренду верхній парк з умовою, що він упорядкує його.

Як зазначив міський голова, зроблено Віктором Ігоровичем уже чимало. Із танцювальної площадки вивезено дуже багато різного хламу. Тепер ту територію треба огородити. Є проблема із лавочками. Віктор Кучер виготовив, але вже поцупили їх. Коли обрізав гілля на центральній алеї, ніхто не виявив бажання допомогти, або ж бодай обрізки забрати. А лавки зуміли «прихватизувати».

«Як перетворити верхній і нижній парки на культурні місця відпочинку?», - продовжував розмову міський голова.І тут же відповідав: «Проблема сміття і проблема людської свідомості – рівноцінні. І поки не буде ефективного господаря на цих територіях – порядку не бачити. А може, взяти на роботу людину, з якої можна запитати? Правильніше, ми хотіли створити дирекцію паркового господарства. А це і розвиток там інфраструктури».

В цьому є раціональне зерно, але, зважаючи на мізерний міський бюджет, така пропозиція поки що не має реальних шансів бути зреалізована.
Головний лікар обласного ревмосанаторію Петро Буринюк заклопотаний прибиранням берегів Дністра і пляжу. Очолюваний ним колектив цієї весни вже працював тут. Тільки прибрали, вивезли непотрібне, як дві машини будівельного матеріалу знову викинули. До кого апелювати?

Вирішено шлагбаум поставити і таким чином рятувати територію від небажаного сміття. Було прохання міської влади й до колективу агроколеджу. Один із об’єктів – залізнична дорога і навколишня її територія - у жахливому стані. «Сподівавсь, що виховання екологів в цьому навчальному закладі не залишить молодих людей байдужими до тих краєвидів, з якими вони зустрічаються чи не щодня. Щось вирубайте, решту заграбайте і не допускайте поруч з навчальним закладом таких смітниськ”, - зауважив голова міста.

НЕДРЕМНЕ ОКО
І ШТРАФНІ САНКЦІЇ

З обговореної теми я винесла деякі думки, які хочу сформулювати так: для наведення порядку в місті потрібне недремне око, світлим кришталиком в якому мали би бути народні обранці – депутати міської ради, екологічна інспекція, санітарна служба, міліціонери (найголовніше – дільничні уповноважені), людська совість та небайдужість кожного з нас. Пласт проблем щодо благоустрою має кожного заболіти і зумовити зробити свою частку в цю загальну справу: найголовніше – як каже народне прислів’я – чисто не там, де прибирають, а там, де не смітять. Отже, найперше, звернімося кожен до свого сумління, до своєї культури. А потім конкретна робота має полягати в щоденному оперативному обході вулиць екологічною інспекцією та санітарною службою міста з конкретними заходами впливу до нерадивих в:
- дотриманні графіку вивозу зібраного сміття;
- в контролі дільничних уповноважених та депутатів міськради на своїх дільницях та округах;
- в щомісячному підведенні підсумків виконкомом міської ради по цьому питанню.

На завершення роботи міський голова поділився планами роботи на найближчу перспективу.

“Маємо намір відновити таблички із назвами вулиць, плануємо пам’ятник чорнобильцям відкрити – там активно проводяться роботи; замінити бордюри по вул. С.Бандери; буде цьогоріч вирішена доля колишнього будинку відпочинку. Але найбільша проблема в місті – систематичне проведення благоустрою. Акція «влада – громадська організація – працівники санстанції мають працювати сповна, вдаючись навіть до штрафних санкцій за самовільне викидання сміття. Частину штрафів ми згідні давати на підтримку екологічної організації. Лише щоб результат роботи був наяву”.

На світлині Ігоря ІВАНСЬКОГО: працівники Заліщицької міської ради та житлово-комунальної служби висаджують молоді деревця біля пам’ятного хреста, присвяченого трагічним подіям 5 липня 1941 року.

Ольга Личук

Газета "Колос", №31-32 від 6 квітня 2012 року

Пошук

Система Orphus